2013. május 2., csütörtök

Édes élet cukor nélkül 2. - xylit, azaz nyírfacukor


Egy másik természetes édesítő a xylit, amelyet a nyírfa rostjaiban található xilánból állítanak elő, ezért nevezik nyírfacukornak is. Alapvetően megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben is, ezért elmondható, hogy a xylit mindig is része volt az ember természetes táplálékának. Például a szilva 100 gramm szárazanyag tartalmában 1 grammnyi xylit található. A máj szénhidrát átalakító folyamataiban naponta 5-16 gramm xylit is termelődik. A xylitol egy ún. cukoralkohol, amit először 1891-ben állított elő Emil Fischer bükkfából, ami kinézetre olyan, mint a kristálycukor. A szájban hűsítő érzetet ad, mivel hőt von el oldódáskor a környezetéből, ezért én például annyira nem szeretem, mert nekem az édes érzéssel a melegség jár együtt. A nyírfacukor elnevezés onnan származik, hogy az 1940-es években Finnországban nyírfából állították elő. Ma már - gondolom azért, mert egyre nagyobb az érdeklődés iránta -, leginkább kukorica rostból vonják ki. A kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 70%-kal alacsonyabb a cukorénál, glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, de a szénhidrátbevitelbe be kell számítani.


A vizsgálatok szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Ezért arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat. Ez a hatás ugyanakkor nem olyan fokozott, mint pl. a szorbitnál, úgyhogy ez ne riasszon vissza senkit a kipróbálástól, ráadásul én még nem is tapasztaltam. Egyébként meg nem tudom más kismamák hogy vannak vele, de én nem bánnék most egy kisebb hasmenést…
A xylit rendszeres fogyasztása és a napi adag fokozatos növelése állítólag megszünteti az arra érzékenyeknél a béltüneteket. A legtöbb ember testsúly kilogrammonként 0.5-1 grammnyi xylitet jól szokott tolerálni. Gyerekeknél különösen fontos a fokozatos adagnövelés. Egy vizsgálatban így napi 80 grammra növelve az adagot 13 gyermekből egynél tapasztaltak hasmenést.

Miért jó a xylit?
1.     Nem hízunk tőle
A xylit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, emiatt erősíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét, illetve a cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Ráadásul nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli a vércukrot és az inzulin szintet, ezzel elősegíti az étvágy csökkentését és késlelteti az éhségérzetet. Illetve képes alacsonyan tartani a más élelmiszerek glikémiás indexét is.
 
2.     A fogaink sem romlanak tőle
A fogszuvasodásért felelős savak akkor alakulnak ki, amikor a szájban található baktériumok felveszik és lebontják az ételekkel együtt elfogyasztott cukrot. Xylitet tartalmazó rágógumi fogyasztása megelőzi, hogy a baktériumok a fogat támadó savakat termeljenek, illetve elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba. Mondjuk, én nem rágózóm egyáltalán.

3.    
Nem szeretik a gombák
Mivel a xylit a Candida gomba számára sem szolgál tápanyagként, ezért nemcsak, hogy nem szaporodik általa a gomba, de mivel nem is talál magának táplálékot, így pusztulásnak indul.
 
4.     Jó az egészségnek
Képzeljétek, hogy a xylit prebiotikumként is funkcionál, mert lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és a Laktobacilusok szaporodását, de gátolja a veszélyes Gram-negatív baktériumokét.
 
5.     Fülfájós gyerekeknek is ajánlott
Ráadásul két vizsgálat is igazolta, hogy a xylites rágógumi gyerekeknél 40%-al csökkenti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát a szájflóra kedvező irányú módosításával.

Hogyan használjuk?
A xylit hasonlóan viselkedik a cukorhoz, de nem kristályosodik, ezért például nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére sem alkalmas, viszont tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor. Piskótát ugyan biztosan nem készítenék vele, mert nagyon fura texturát kölcsönöz neki. A xylit főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló.
A végére pedig egy desszert, kakaókrémes inkább, mint mogyorókrémes, de palacsinta. Azóta már készítettem kókuszliszttel és gesztenyeliszttel is, akkor nem lesz ennyire vastag.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése