2013. április 22., hétfő

Édes élet cukor nélkül - 1. rész, a stevia (sztívia)


Sokan kérdezik, hogy hogy lehet élni édességek nélkül. Szerintem nem kell, csak át kell rendezni a fejünkben és a konyha polcokon a dolgokat. Ebben szeretnék segíteni ezzel a sorozattal, amiben azokat az alternatívákat szeretném megmutatni, amikkel teljessé válik a cukormentes élet is. Nekem az egyik kedvencem a teljesen természetes eredetű stevia. Közép- és Dél-Amerikában már évszázadok óta őshonos növény. Magyar neve jázminpakóca. A sima levele harmincszor édesebb a kristálycukornál, a kivonatok pedig még intenzívebbek, így nagyon kis mennyiségre van belőle szükség, emellett lassú a felszívódása. Hátrányaként említik a keserű utóízt, de én ezt csak nagy mennyiségnél találtam bántónak, illetve szerintem van, amihez kifejezetten passzol. Ilyen a limonádé, a kávéban is finom, illetve azok a sütemények, turmixok, amelyen savanykásabb gyümölccsel készülnek. Viszont kifejezetten nem szeretem csokis édességekhez. A stevia por, tabletta, oldat, kivonat és őrlemény formájában kapható, a szárított stevia levelet elsősorban teakészítésre használják. De, ha sűrű teát főzünk belőle, akkor úgy tudjuk használni, akár a cukor szirupot. Sütemények készítésénél nagyon jól használható, mert más, mesterséges édesítőkkel szemben, amelyek 70-80 fokon elvesztik az édesítő hatásukat. Magas C és A vitamin- valamint cink-, vas-, magnézium tartalma miatt is az egészséges édesítők közé sorolható.

Miért a stevia?

- kalóriatartalma nulla, vagyis egyáltalán nem hízlal.
- Candida-diétán élőknek sem kell lemondani az édes ízekről, hiszen a stevia lúgosító hatással rendelkezik, így elpusztítja a Candida-gombát, mert annak éppen a savas közeg a legmegfelelőbb a szaporodáshoz.
- Ugyanezen okból nem okoz fogszuvasodást sem, mert lúgosító hatásának köszönhetően nem szolgál táplálékul a szájban levő baktériumoknak sem.
- A steviának nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet nem emeli meg, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti a cukor utáni vágyat. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára is.
- A magas vérnyomásban szenvedőknek is nagy segítség, hiszen csökkenti a vér nyomását és normalizálja. Az enyém mondjuk inkább alacsony, gondolom a kismamáknak általában.
- A dél-amerikai indiánok is már nagyon régen használják a növény leveleit sebgyógyításra, hiszen megakadályozza a varasodást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. A stevia antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Ami a babavárás alatt nagyon jól jön, mert sokkal könnyebben megtalálnak bennünket ilyen fertőzések. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
- Teaként fogyasztva a stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet, ami a kismamáknak nagyon hasznos tulajdonság
- Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigén ellátását
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét
- Segít a vashiányos állapotokban, amelyben én is vagyok mostanában
- Biztosítja stressz ellenes, májvédő és gyulladás gátló hatásokat,
- Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését,
- És nem utolsó sorban serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését

Még a Coca-cola szerint is jó!
2008-ban mind a Coca-Cola és a Cargill végzett kísérleteket a stevia mellékhatásait illetően. május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a “rebiana (a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél” Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.
Tehát a steviát bártan használhatjuk sütésre-főzésre, édesítésre, hiszen semmilyen károsodást nem okoz, ugyanakkor rendkívül sok pozitív hatása révén még jót is tesz, ami a finomított cukrokról nem mondható el.

És még egy ok, amiért az egyik favoritom: az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő növény, tehát akár a kertben, akár az erkélyen, balkon ládában nyugodtan termeszthető otthon is.

És akkor a végére jöjjön egy nagyon finom desszert, ami nem is annyira édes: amarántos piskóta bazsalikomos citromkrémmel.
A cikk a Babaneten is olvasható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése