A sorozat harmadik részében egy számomra is új cukor helyettesítőről írok. Alapvetően szerintem bőven elég a szervezet számára az a cukormennyiség, amennyit a gyümölcsökből és a többi élelmiszer – természetesen lassan felszívódó – szénhidrát-tartalmából nyerünk, plusz hozzáadott cukrokra nincs szükség.
A kókuszcukor glikémiás indexe, tehát vércukorszintet emelő hatása alacsonyabb a cukorénál, az agavészirupénál és a mézénél is, így fogyaszthatják cukorbetegek is. Míg a nádcukor glikémiás indexe például 68, a kókuszcukoré csak 35, de a nyírfacukoré még ennél is alacsonyabb csak 7. Hőálló, sütésre alkalmas, édessége a cukoréval egyenlő, íze nem a kókuszéra, inkább a barna cukorra, nádcukorra hasonlít.
Az alacsony glikémiás index segíti a vércukor-egyensúlyt, nem emeli hirtelen az inzulin szintet és az LDL koleszterin szintjét sem, így megakadályozza az elhízást, szemben a nádcukorral, a legtöbb mézzel és az agavé sziruppal.
Főbb tulajdonságai:
-
Gluténmentes
-
Fehérítetlen
-
Finomítatlan
-
Finoman édes, karamelles ízű, könnyen oldódó
- Alacsony glikémiás index
A kókuszcukornak magas kálium-, magnézium-, cink- és vas-tartalma van és természetes forrása a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitaminnak. Emellett 17 féle aminosavat tartalmaz.
100%-ban szerves, feldolgozatlan, szűretlen, fehérítetlen természetes édesítőszer, ami nem tartalmaz tartósítószert és szinte pH semleges. Használható kávék, teák, torták, sütemények és egyéb édességek ízesítéséhez, miközben javítja az emésztést. Fogyasztása 5000 éves múltra tekint vissza, feldolgozásának módja azóta semmit nem változott. A kókuszcukor a kókuszpálma, a bontatlan kókuszvirág nedvéből, nem kémiai eljárással, hanem alacsony hőfokon való szárítással gyártott cukor. Egy virágból akár 4 liter nedv is nyerhető - majd a kinyert nedvből kíméletes úton, alacsony hőfokon elpárologtatják a vizet.
Tapasztalat: karamellás illat, karamellás, kellemesen pirított íz - finom különleges ízvilág. Nagy előnye a többi paleos édesítővel szemben, hogy karamellizálható és nem hideg, hanem kifejezetten meleg, simogató érzést hagy a szájban maga után. A kókuszcukor a kókuszpálma, a bontatlan kókuszvirág nedvéből, nem kémiai eljárással, hanem alacsony hőfokon való szárítással gyártott cukor.
Ez a süti ugyan nem kókuszcukorral készült, de a héten biztosan elkészítem így is, mert a citromkrémnek és a mákos piskótának is jót tesz ez az íz.
A cikk a Babaneten is olvasható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése