2013. május 9., csütörtök

Tej nélkül a csontokért – a mákolaj



Még mielőtt bárki felhördülne, hogy ez a nő már megint megbuggyant: a mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem! Csak igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó az, amiből készítik a morfiumot meg az ópiumot. A mákszemek nagyon egészségesek, csak az a baj velük, hogy  túl gyorsan átszaladnak az emésztőrendszeren még darált állapotban is. Na de itt van a mákolaj, ami kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül.
A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak. Fontos, hogy hidegen sajtolt legyen a mákolaj, mert ez a folyamat mentes minden vegyi eljárástól és tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj megőrzi a mák teljes vitamintartalmát és természetességét.
A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Ezek mind fokozottan fontosak babavárás idején.
De mit tud még a mák?
  1. Csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét a kedvező zsírösszetételének köszönhetően
  2. Növeli a szellemi teljesítőképességet 
  3. Csökkenti a vérnyomást 
  4.  Gyorsítja a sebgyógyulást 
  5.  Jót tesz az idegrendszernek 
  6.  Csontritkulás megelőzésében és kezelésében orvosok által elismert hatása van 
  7.  A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba 
  8.  Normalizálja a vér koleszterinszintjét

Szerintem érdemes minél több mákos fogást ennünk, de azért, hogy ne unjuk meg hamar az ízét, itt a mákolaj. Naponta 1-2 kiskanállal önmagában vagy mézzel keverve bevenni. A változó korban lévő nőknél kifejezetten fontos a mákolaj rendszeres használata, hiszen megakadályozza a csontszövetek leépülését. Illetve a várandós és szoptatós anyukáknál megelőzhetőek a hiányállapotok.
A főzős blogomban elkezdtem egy tejhelyettesítős sorozatot, ahol még a máktejet is kipróbáltam és bevallom, eddig mindenkinek nagyon ízlett. Ami visszamaradt belőle, na abból pedig isteni mákpuding készíthető pár perc alatt. A recept itt!

A cikk a Babanet.hu oldalon is olvasható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése