2013. május 29., szerda

D-vitaminnal az asztma ellen


Tudtátok, hogy ha elegendő D-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket a babavárás ideje alatt, akkor kisebb a valószínűsége, hogy a baba asztmás, autoimmun beteg, vagy éppen autista legyen?
Tegnap annyira szépen sütött a nap, hogy ki is mentem az erkélyre egy kis D-vitamint gyűjteni. Amikor csak alkalmam nyílik rá, mindig napozom. Nagyon szeretem, a nap melegét, szinte érzem, ahogy feltölti minden egyes sejtem. De erre sokan, köztük az anyám is felhúzza a szemöldökét, és azt mondja, remélem, naptejjel legalább bekented magad! Nem, még azt sem, mert nem a napozás, hanem a leégés a veszélyes, addig meg sosem maradok napon. Az, hogy a naptejek miért nem jók, vagy legalábbis nagy részük, az egy másik cikk lesz.

Most viszont a D-vitaminról szeretnék nektek írni, mert kevesen tudják, milyen fontos. Annyira kevesen, hogy a gyógyszertárban a gyógyszerész megkérdezte tőlem, hogy nem félek-e, hogy elcsontosodik a gyerek ennyitől?

A gabonafélék és a hüvelyesek állandó fogyasztása tartós vitamin és nyomelem hiányhoz vezet, mert rengeteg fitát található bennük, ami meggátolja a vas, a cink, a magnézium és a vitaminok felszívódását. A krónikus D-vitamin hiány pedig köszönhető még a napozás elleni kampánynak, - ami pánikszerű napfénykerüléshez vezetett szinte minden országban-, és persze a D-vitamin ajánlott napi mennyiségének tévesen megállapított szintjének.
Sajnos, még az a mennyiség, amit az elviekben magzatvédő vitaminok tartalmaznak, sem segít azoknak a gyermekkori, járványszerűen terjedő betegségek leküzdésében, amelyek szoros kapcsolatban állnak a terhesség alatti D-vitamin hiánnyal. Ilyen az asztma, az autoimmun betegségek és a legutóbbi kutatások szerint az autizmus is. Bruce Hollis nem egy név nélküli brit tudós, hanem a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem professzora, kimutatta, hogy a terhes és a szoptatós anyáknak minimum 5000 NE D-vitaminra lenne szükségük, nem pedig 600 NE-re.

Amit még fontos tudni, hogy a D-vitamin legfontosabb katalizátora a magnézium. Az emberi szervezet negyedik leggyakoribb ásványa a magnézium, több mint 300 testi folyamatban vesz részt. Itt csak néhány példa:
  • izom és idegi működés
  • szívritmus
  • immunrendszeri működés
  • vércukorszint szabályozása
  • vérnyomás
  • energia anyagcsere
  • fehérjeszintézis
  • csontok egészsége
A magnézium a megfelelő kalcium, foszfor, nátrium, kálium és D-vitamin anyagcseréhez is nélkülözhetetlen.

A magnézium és a D-vitamin
Ahogy Szendi Gábor írja, a magnézium a szervezet D-vitamin-felhasználását a következő módokon befolyásolja:
  • A magnézium aktiválja a sejteredetű enzimműködést.
  • Valamennyi D-vitamint metabolizáló enzimnek szüksége van rá.
  • Az alacsony magnéziumszint kimutathatóan megváltoztathatja, csökkentheti a D-vitamin aktív formájának, az előállítását.
  • A magnézium pozitív hatást gyakorol az emberi génállományra és a D-vitamin genetikai hatását is segítheti.
  • Valószínűleg szerepet játszik a D-vitaminnak az immunrendszerre gyakorolt hatásában is.
  • Állatkísérletek kimutatták, hogy a magnézium a D-vitamin csontokra gyakorolt jótékony hatásait is segíti.
Magnéziumot tartalmazó ételek
Dió és magvak
Adagonként 64-170 mg magnéziumot tartalmazhatnak:
  • halibut (halféle)
  • spenót
  • tök
  • magvak, különösen a tök és a pirított szezám
  • babfélék, különösen a tarkabab és a fekete bab (de ezek nem paleó ételek!)
  • banán
  • dió, paradió, mandula




Tehát az már egyértelműen látszik, hogy sem a napozást, sem a spenótot nem érdemes kerülnünk! Szerencse, hogy itt a nyár!
Addig is itt egy jó spenótos és egy finom banános recept!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése