Nagyon gyakori kérdés ez felém, amikor valaki meghallja, hogy paleolit
táplálkozás, és ráadásul még én is így eszem. A paleolit táplálkozás
elmélete valóban a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozását alapul véve,
de a ma is élő, több mint 200 természeti nép étkezését megfigyelve
alakult ki.
A fő mondanivalója az, hogy mivel az őseink szokásaitól és rengeteg
testmozgással járó életmódjától már nagyon távol áll az, amit általában
eszünk, és ahogy általában élünk, ezért támadnak gyakran és világszerte -
főleg az úgynevezett fejlett országokban - a modern civilizációs
betegségek.
A paleolit étrend alapját lényegében a húsok, a hal, a tenger
gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a
"jótékony" zsírok képezik. Nincs helye viszont az asztalunkon azoknak az
ételeknek, amelyek nem szerepelt őseink étrendjében - vagyis a
gabonáknak, a hüvelyeseknek és a tejtermékeknek, valamint természetesen a
cukroknak, és a transzzsíroknak.
A paleo attól egészséges, azért véd a civilizációs betegségek ellen,
mert nem tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátot, idegen fehérjéket -
pl. tejet -, gyulladáskeltő anyagokat - növényi olaj, transzzsír - vagy a
bélfalat áteresztővé tevő anyagokat - pl. hüvelyeseket, glutént.
Na jó, de mégis mit evett az ember eredeti környezetében? A válasz
igazából egyszerű: ami elérhető volt, energiához juttatta és nem került
túl nagy erőfeszítésbe a megszerzése. Ilyenek voltak: a gyümölcsök,
zöldségek, diófélék, rovarok, lárvák, a vadállatok húsa, a halak és a
tenger gyümölcsei, valamint a gyökérzöldségek.
Világos, hogy a tejtermékek, finomított zsiradékok és cukrok nem
szerepeltek őseink étkezésében. Fogyasztották a különféle vadon termő
növények magjait, de a fűféléket - búza, rizs, és kukorica - nem, és
szinte soha nem ették ugyanazt a fajta növényt mindennap. A hüvelyesek
magjai - bab, borsó, lencse - a földművelés megjelenésével váltak fontos
élelmiszerekké.
A legfontosabb, hogy a glutént tartalmazó élelmiszerek valóban
kerülendők, de őszintén szólva, ha egyszer-egyszer becsúszik egy-két
„tiltott” étel, azért nem vezet halálos betegséghez azoknál, akik
alapvetően egészségesek.
„Élj úgy, ahogy az evolúció "megtervezett”! Azaz edd azt, amit százezer
évekig ettünk, mozogj, ahogy millió évekig mozogtunk, napozz és szedj
D-vitamint és omega-3-at!” – mondja Szendi Gábor. Mert ezek ma már nem
találhatók meg természetes formában az élelmiszereinkben, ahogy sajnos a
legtöbb más vitamin sem, pedig nélkülözhetetlen részei az egészséges
életnek. Tehát a paleolit táplálkozás nem gyógymód, nem diéta, amit
valameddig folytatnunk kell, hanem egyszerűen visszatérés a természetes
táplálkozásra. Egészen részletesen cikket kutatási eredményekkel itt olvashatsz erről.
Akik pedig szeretnék elkezdeni valahol a glutén kiváltását, megpróbálkozhatnak ezzel a búzalisztmentes kenyérrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése