2013. február 24., vasárnap

Micimackó léggömbje vagyok

Pár hete bármit teszek, olyan vagyok, mint Micimackó léggömbje. Főleg, amikor a munkahelyen, vagy bárhol ülni kell egyfolytában. Azok, akik nem paleo étrenden vannak, nem is tudom, hogy vészelik ezt az időszakot át. Mondhatnám, hogy olyan, mintha minden nap karácsony lenne, mert ez évnek az az egy napja van, amikor babot eszem, mert a nagymamámnál minden évben ilyenkor a rántott hal mellé ez a tradicionális ünnepi vacsora, amit még én sem szeretnék kritizálni. Viszont utána egy napig szenvedek a léggömb érzéstől. Hát ez van most minden nap.

Mint olvastam, az egyik legfőbb oka a panasznak a terhességhez alapvetően szükséges progeszteron nevű hormon. A hormon hatásai közé tartozik ugyanis, hogy a testben a simaizomzatot lazítja, relaxálja, köztük a bélrendszer simaizomzatát is. Emiatt az emésztési folyamatok is változnak, az étel tovább időzik a vékony- és vastagbelekben, így gyakoribb lesz a gázképződés, a puffadás, a székrekedés.
A rossz hír, hogy a terhesség növekedése során a növekvő méh a bélrendszer helyzetét is megváltoztatja, így a motilitás tovább csökken, a táplálék továbbítása még lassabb lesz, így sajnos a panaszok is fokozódnak. Csodás kilátások...

Amivel valamit tudok javítani a helyzeten, az a táplálkozás, mivel a hüvelyesek mellett a túl sok szénhidrát bevitel még több kellemetlenséget okoz. De a paleolit táplálkozás elvei alapján ezeket mind nem eszem. És persze fontos a nem nagyon megerőltető, de rendszeres mozgás.

Mivel gyógyszert semmiképpen nem szeretnék szedni, főleg nem erre, így maradnak a nagy séták a kutyákkal, aminek ők is örülnek, illetve kipróbálok néhány javasolt gyógyteát. Ilyen az édeskömény, ánizs, borsmenta, citromfű, ezerjófű, gyömbér, kakukkfű, kamilla. De vannak erre összeválogatott keverékek. Megírom majd, hogyan váltak be. Addig is drukkoljatok, hogy ne szálljak el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése