Van, amikor gyümölcslé alapú turmixba teszem, és van, amikor csoki mousse lesz belőle, de leginkább nyersen eszem. Bármikor. Mindig életmentő, ha hajnalban arra ébredek, hogy éhen halok, ha nincs a környéken csak pékség, vagy amikor egyszerre van kedvem mindent és semmit enni.
Nem is tudtam, hogy a banán eredetileg Ázsiából származik és a hódítók cipelték végig a világon. Azt sem tudtam, hogy nincs magja - bár ez feltűnhetett volna. Így ma már csak az ember segítségével tud szaporodni. Az is őj információ volt, hogy amit mi desszert banánként fogyasztunk, az igen kis százalékát teszi ki az össztermelésnek, mert a legtöbbet a főző banánból termesztik. Kár, hogy azt itthon nem igazán lehet kapni. Ahogy a vörös héjú banánt sem, meg azt az egész kicsit sem, amit egyszer Tanzániában kóstoltam, és tényleg citrom íze volt.
Na de miért is jó banánt enni, azon kívül, hogy igen praktikus?
- 1. Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
- 2. A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
- 3. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
- 4. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
- 5. A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
- 6. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
- 7. A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
- 9. A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
- 10. A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.
- 11. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.
- 12. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
- 13. A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
- 14. A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
- 15. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése