2013. február 25., hétfő

A kávé barát, vagy ellenség?

Már akkor sem értettem, miért kellene leszokni a kávézásról, mielőtt a kis alien beköltözött. Kerestem az ellen kampánynak, de sehogy sem találtam, csak mellette érveket.
Most, hogy több babavárással kapcsolatos témában olvasgatok, látom, hogy mennyi cikk sugallja azt, hogy valami nagy baj lesz, ha akár csak egy csésze kávét megiszunk.


Úgy látszik, hogy a brit tudósok már nem elég hitelesek, ezért most svéd tudósokra hivatkozva találtam ezt a cikket. "A Shalgenska Egyetemi Kórház szakemberei tíz éven keresztül 60 ezer terhes nő étkezési szokásait és szülési adatait elemezték a BMC Medicine című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A koffeinfogyasztás mérésénél figyelembe vették az összes létező forrást: a kávét, a teát, a szénsavas üdítőitalokat, a kakaóalapú élelmet - süteményeket, desszerteket - és a csokoládét is.
Kimutatták, hogy a koffein - származzon bármilyen forrásból - csökkenti az újszülött testsúlyát. Az átlagsúllyal várt újszülötthöz (3,6 kilogramm) képest napi 100 milligramm koffein fogyasztása 21-28 gramm súlycsökkenést eredményez a magzatnál.
Arra az összefüggésre is felfigyeltek a szakemberek, hogy nem csupán a koffein, hanem annak forrása is hatással van a terhességre. Napi 100 milligramm koffein fogyasztása átlagban - függetlenül a származási forrástól - öt órával növeli a terhesség hosszát, ám a kávéfogyasztásból származó koffein még tovább, összesen 8 órával hosszabbítja meg azt."

Az első reakció lehet a pánik és a kávéfőzőnk azonnali likvidálása, de, ha jobban belegondolunk, akkor napi 300 mg koffein 1 nap túlhordást jelent szerintük. De hogy lehet ezt ilyen pontosan tudni, mikor a megtermékenyülést sem lehet napra pontosan belőni? Továbbá napi 300 mg koffein, azaz kb. három csésze kávé fogyasztása mellett egy 3600 grammos baba helyett 3540 lesz. Én ezzel simán kiegyeznék, főleg, ha tudom, milyen pozitív hatásai vannak a kávénak. Egyre több bizonyíték van rá, hogy a kávé csökkenti az érrendszeri betegségek és a rák rizikóját, mérsékeli a cukorbetegséget, az elhízást, és segít megőrizni a szellemi kapacitást, mondja Szendi Gábor.

Ha már a tudósoknál tartunk, a kanadaiak szerint a csökkent születési súly, vagy agytérfogat rémálma kapcsán hivatkozhatunk egy 40 000 fős vizsgálatra, ahol a normál kávéfogyasztásnak semmilyen káros következménye nem volt. Azt javasolják, hogy a terhes nők kávéfogyasztásukat - biztos ami biztos alapon- tartsák 300 mg/nap alatt, ami megfelel kb. napi három csésze kávénak. Ezt annál is könnyebb megtenni, mert a terhesség során egyre lassabban bomlik le a szervezetben a koffein, vagyis az élénkítő hatása tovább marad meg.

Nálam biztosan a helyén marad a kávéfőző, és továbbra is szívesen beülök egy kávéra a barátaimmal beszélgetni egy kellemes helyre. Az, hogy mások hogyan döntenek, azt nem is tudom és nem is szeretném befolyásolni, csak annyit tudok, hogy ne higgyünk el mindent feltétel nélkül, amit olvasunk.

 

3 megjegyzés:

  1. A kedvenc kávés cikkem és idézetem is Szendi Gábortól származik: „A kávé... bármily meglepő, annak ellenére, hogy élvezeti cikk, nem ártalmas. Hogy oly könnyen elhiszünk róla minden rosszat, csak arról szól, hogy nem tiszta a lelkiismeretünk, ha élvezünk valamit.” :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is olvastam és egyet is értek. :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem kimondottan ajánlották a kávéfogyasztást, mert alacsony a vérnyomásom. És három egészséges gyermekem van :)

    VálaszTörlés