Azt mindenki tudja, hogy az emberiség történetében 8-15 000 évvel
ezelőtt forradalmi változások történtek. Kialakult a földművelés és az
állattartás. Ezt általában fejlődésnek szokták tekinteni, de a
táplálkozásunk szempontjából a hirtelen megnövekedett népesség miatt
élelmiszerhiány okozta krízis alakult ki. Ezért eszünk ma gabonaféléket,
és ezért iszunk minden nap tejet.
Azt viszont már kevesen tudják, hogy elődeink, akárcsak a többi emlős,
csak a szopási időszakban rendelkeztek a tejcukrot lebontani képes
laktáz enzimmel, ami mind az emlősökben, mind az emberiség nagyobb
részében felnőttkorra inaktiválódik. Az elmúlt nyolcezer év alatti
szelektálódásnak köszönhetően azonban az Európában, Nyugat-Indiában és
Afrika Szahara alatti területein élők – látszólag – gond nélkül tudják
fogyasztani a friss, feldolgozatlan tejet is. Ezeken a területeken a
népesség 90%-a képes a laktóz lebontására.
Ez azonban nem jelent anyagcsereszintű alkalmazkodást a tehéntejhez.
Mivel az emberiség évmilliókon keresztül nem fogyasztott tejet, nem
tudjuk, milyen hatással van szervezetünkre a tej többi alkotóeleme.
Főleg olyan szemmel nézve, hogy amit ma a dobozban találunk, az inkább
ipari termék, mint természetes táplálék. Ma a civilizált világ lakossága
napi energia bevitelének tíz-húsz százalékát tejből és tejtermékekből
fedezi, pedig az emberi szervezet számára nem minden hasznos, ami ehető.
A poszt a Babaneten folytatódik és egy nagyon egyszerű trükköt is mutatok, hogy saját, olcsó kókusztejet készíthessetek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése