- kalóriatartalma nulla, vagyis egyáltalán nem hízlal.
- Candida-diétán élőknek sem kell lemondani az édes ízekről, hiszen a stevia lúgosító hatással rendelkezik, így elpusztítja a Candida-gombát, mert annak éppen a savas közeg a legmegfelelőbb a szaporodáshoz.
- Ugyanezen okból nem okoz fogszuvasodást sem, mert lúgosító hatásának köszönhetően nem szolgál táplálékul a szájban levő baktériumoknak sem.
- A steviának nagyon alacsony a glikémiás indexe, így a vércukorszintet nem emeli meg, erősíti a jóllakottság-érzést és csökkenti a cukor utáni vágyat. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára is.
- A magas vérnyomásban szenvedőknek is nagy segítség, hiszen csökkenti a vér nyomását és normalizálja. Az enyém mondjuk inkább alacsony, gondolom a kismamáknak általában.
- A dél-amerikai indiánok is már nagyon régen használják a növény leveleit sebgyógyításra, hiszen megakadályozza a varasodást és meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. A stevia antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően meggátolja a káros baktériumok, vírusok és gombák szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Ami a babavárás alatt nagyon jól jön, mert sokkal könnyebben megtalálnak bennünket ilyen fertőzések. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
- Teaként fogyasztva a stevia segít az emésztés javításában és hasfájás esetén is hasznos lehet, ami a kismamáknak nagyon hasznos tulajdonság
- Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigén ellátását
- Csökkenti a vér koleszterin szintjét
- Segít a vashiányos állapotokban, amelyben én is vagyok mostanában
- Biztosítja stressz ellenes, májvédő és gyulladás gátló hatásokat,
- Visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését,
- És nem utolsó sorban serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését
Még a Coca-cola szerint is jó!
2008-ban mind a Coca-Cola és a Cargill végzett kísérleteket a stevia mellékhatásait illetően. május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a “rebiana (a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél” Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.
Tehát a steviát bártan használhatjuk sütésre-főzésre, édesítésre, hiszen semmilyen károsodást nem okoz, ugyanakkor rendkívül sok pozitív hatása révén még jót is tesz, ami a finomított cukrokról nem mondható el.
És még egy ok, amiért az egyik favoritom: az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő növény, tehát akár a kertben, akár az erkélyen, balkon ládában nyugodtan termeszthető otthon is.
És akkor a végére jöjjön egy nagyon finom desszert, ami nem is annyira édes: amarántos piskóta bazsalikomos citromkrémmel.
A cikk a Babaneten is olvasható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése