Még mielőtt bárki felhördülne, hogy ez a
nő már megint megbuggyant: a mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem! Csak
igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó az, amiből
készítik a morfiumot meg az ópiumot. A mákszemek nagyon egészségesek, csak az a
baj velük, hogy túl gyorsan átszaladnak
az emésztőrendszeren még darált állapotban is. Na de itt van a mákolaj, ami
kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül.
A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban
található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak. Fontos, hogy hidegen sajtolt
legyen a mákolaj, mert ez a folyamat mentes minden vegyi eljárástól és
tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj megőrzi a mák teljes
vitamintartalmát és természetességét.
A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül
magas, aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban,
foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Ezek mind
fokozottan fontosak babavárás idején.
De mit tud még a mák?
- Csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét a kedvező zsírösszetételének köszönhetően
- Növeli a szellemi teljesítőképességet
- Csökkenti a vérnyomást
- Gyorsítja a sebgyógyulást
- Jót tesz az idegrendszernek
- Csontritkulás megelőzésében és kezelésében orvosok által elismert hatása van
- A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba
- Normalizálja a vér koleszterinszintjét
Szerintem érdemes minél több mákos fogást ennünk, de azért, hogy ne unjuk meg hamar az ízét, itt a mákolaj. Naponta 1-2 kiskanállal önmagában vagy mézzel keverve bevenni. A változó korban lévő nőknél kifejezetten fontos a mákolaj rendszeres használata, hiszen megakadályozza a csontszövetek leépülését. Illetve a várandós és szoptatós anyukáknál megelőzhetőek a hiányállapotok.
A főzős blogomban elkezdtem egy
tejhelyettesítős sorozatot, ahol még a máktejet is kipróbáltam és bevallom,
eddig mindenkinek nagyon ízlett. Ami visszamaradt belőle, na abból pedig isteni
mákpuding készíthető pár perc alatt. A recept itt!
A cikk a Babanet.hu oldalon is olvasható!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése