Tudtátok, hogy ha elegendő D-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket a babavárás ideje alatt, akkor kisebb a valószínűsége, hogy a baba asztmás, autoimmun beteg, vagy éppen autista legyen?
Most viszont a D-vitaminról szeretnék nektek írni, mert kevesen tudják, milyen fontos. Annyira kevesen, hogy a gyógyszertárban a gyógyszerész megkérdezte tőlem, hogy nem félek-e, hogy elcsontosodik a gyerek ennyitől?
A gabonafélék és a hüvelyesek állandó fogyasztása tartós vitamin és nyomelem hiányhoz vezet, mert rengeteg fitát található bennük, ami meggátolja a vas, a cink, a magnézium és a vitaminok felszívódását. A krónikus D-vitamin hiány pedig köszönhető még a napozás elleni kampánynak, - ami pánikszerű napfénykerüléshez vezetett szinte minden országban-, és persze a D-vitamin ajánlott napi mennyiségének tévesen megállapított szintjének.
Sajnos, még az a mennyiség, amit az elviekben magzatvédő vitaminok tartalmaznak, sem segít azoknak a gyermekkori, járványszerűen terjedő betegségek leküzdésében, amelyek szoros kapcsolatban állnak a terhesség alatti D-vitamin hiánnyal. Ilyen az asztma, az autoimmun betegségek és a legutóbbi kutatások szerint az autizmus is. Bruce Hollis nem egy név nélküli brit tudós, hanem a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem professzora, kimutatta, hogy a terhes és a szoptatós anyáknak minimum 5000 NE D-vitaminra lenne szükségük, nem pedig 600 NE-re.
Amit még fontos tudni, hogy a D-vitamin legfontosabb katalizátora a magnézium. Az emberi szervezet negyedik leggyakoribb ásványa a magnézium, több mint 300 testi folyamatban vesz részt. Itt csak néhány példa:
- izom és idegi működés
- szívritmus
- immunrendszeri működés
- vércukorszint szabályozása
- vérnyomás
- energia anyagcsere
- fehérjeszintézis
- csontok egészsége
A magnézium és a D-vitamin
Ahogy Szendi Gábor írja, a magnézium a szervezet D-vitamin-felhasználását a következő módokon befolyásolja:
- A magnézium aktiválja a sejteredetű enzimműködést.
- Valamennyi D-vitamint metabolizáló enzimnek szüksége van rá.
- Az alacsony magnéziumszint kimutathatóan megváltoztathatja, csökkentheti a D-vitamin aktív formájának, az előállítását.
- A magnézium pozitív hatást gyakorol az emberi génállományra és a D-vitamin genetikai hatását is segítheti.
- Valószínűleg szerepet játszik a D-vitaminnak az immunrendszerre gyakorolt hatásában is.
- Állatkísérletek kimutatták, hogy a magnézium a D-vitamin csontokra gyakorolt jótékony hatásait is segíti.
Dió és magvak
Adagonként 64-170 mg magnéziumot tartalmazhatnak:
- halibut (halféle)
- spenót
- tök
- magvak, különösen a tök és a pirított szezám
- babfélék, különösen a tarkabab és a fekete bab (de ezek nem paleó ételek!)
- banán
- dió, paradió, mandula
Tehát az már egyértelműen látszik, hogy sem a napozást, sem a spenótot nem érdemes kerülnünk! Szerencse, hogy itt a nyár!
Addig is itt egy jó spenótos és egy finom banános recept!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése